Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Задава ли се краят и на иконата Boeing 747?

Смут в авиационните среди предизвика съобщението на агенция Блумбърг, че от 6 декември 2019 компанията Triumph Aerostructures, доставчик на основни компоненти от фюзелажите на всички Boeing 747 от шейсетте години до днес, планира да спре дейността си.

Да припомним, че консорциумът Triumph Group, част от който е компанията Triumph Aerostructures, е основен доставчик на Boeing и е произвел фюзелажите на всички модели 747, от първата доставка за Pan American в далечната 1966, та до наши дни. Основните производствени мощности на компанията се намират в Хотърн (Hawthorne) и Торъс (Torrance), в Калифорния, и именно тези производствени мощности се очертава да спрат работа. Вече дори е обявен онлайн търг за продажбата на част от технологичното оборудване на двата завода.

Нерадостната за Боинг картина се допълва и от информацията, че през идната година Triumph Group планират спирането и на завода си в Далас, Тексас, който пък произвежда опашното оперение и важни структурни компоненти от иконата 747.

Засега от самите Boeing няма официално изявление по темата, но най-вероятно новините от Triumph Group са първият сигнал за задаващия се край на легендарната машина, предизвикала революция в пътническите полети, и съвсем неслучайно носеща прозвището „Кралица на небесата“ (Queen of the skies).

Макар и неочаквана, новината не е и изненада, особено след като Airbus официално обявиха спирането на производството на своя супер джъмбо A380.

Както при Airbus, така и при Boeing, поръчките за четиримоторни машини вече от дълго време постепенно намаляваха. В момента Boeing имат чакащи поръчки само за 18 броя от новите 747-8, като по-голямата част (14 машини) са за UPS и са за товарния вариант 747-8F. Само четири поръчки са за пътническия вариант, който всъщност беше в основата на легендарната история на 747.

Предполага се, че Triumph Aerostructures ще успеят да произведат компонентите за поръчаните вече машини преди да затворят производствените си мощности, с което пък ще позволят на Boeing да сглоби и достави поръчаните вече машини през завода си в Евърет, близо до Сиатъл. Какво ще стане впоследствие и дали това е окончателният край на легендата 747 тепърва предстои да разберем.