Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Забраната за полети на 737 МАХ вероятно ще падне след седмица

Според цитирани от Ройтерс добре осведомени източници, очаква се FAA официално да вдигне забраната за полети на самолетите от серията Boeing 737 MAX след около седмица – на 18 ноември 2020.

Тази новина практически мигновено повиши акциите на Boeing и те стигнаха нивото от $200 за акция. Да припомним, че преди кризата със 737 MAX акциите на Концерна се търгуваха на нива около $400 за акция, а в разгара на кризата те паднаха до под $100 за акция.

Главният администратор на Щатската Федерална Авиационна Администрация Стив Диксън официално е заявил пред Ройтерс, че „този процес (на сертификация) ще приключи през идните дни, когато агенцията (FAA) се увери, че Boeing са изпълнили всички нейни предписания и сертификационни стандарти.“

Още през миналия месец от Европа също дойдоха добри сигнали. Изпълнителният директор на EASA Патрик Ки официално декларира, че вече счита Boeing 737 MAX за сигурен самолет, от което ставаше ясно, че EASA вероятно ще изчака решението на FAA за да вдигне официално и своята забрана.

Вдигането на забраната за полети обаче не представлява край на проблемите със 737 MAX, а по-скоро началото на този край. Самото връщане в експлоатация на „приземените“ машини ще отнеме време, както ще отнеме време и повторното обучение на пилотите, съгласно новите методики.

Макар, както съобщихме, American Airlines вече да е планирала полети със 737 MAX още преди края на годината, най-големият оператор на Boeing 737 MAX – авиокомпанията Southwest, притежаваща 34 машини, заяви че полетите на нейната флотилия от 737 MAX няма да е възможно да бъдат възстановени преди второто тримесечие на 2021.