Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ербъс заплаши, че ще напусне Великобритания в случай на „хард Брекзит“

Консорциумът Airbus заплаши, че ще затвори и премести извън Обединеното Кралство своите производствени мощности, в случай че излизането на страната от ЕС (Брекзит) се осъществи без преходен период и без особен статут на Великобритания в ЕС.

На 1 юни 2018 Airbus публикува свой анализ на риска в случай на “no deal Brexit”, в който авиационният производител напомня, че в момента персоналът на Airbus наброява 14 000 работника и служителя в 25 завода, а в разпространителската мрежа на Консорциума работят други 110 000 човека.

В този анализ се казва, че в случай на „hard Brexit“ (Напускане на ЕС без на Великобритания да й бъде даден особен статут), Airbus ще бъде принуден на „репатрира“ на Континента своите производствени мощности, намиращи се в момента на територията на Обединеното Кралство. Подобен сценарий, се казва в документа, е възможен дори и в случай на преходен период, който обаче е с времетраене по-малко от 10 години.

Според анализатори в бранша, Ербъс може има сериозни проблеми при прехвърлянето на британските си производствени мощности към Германия или Испания, защото това няма как да не се отрази на редовността в доставките, които вече са планирани с почти десетилетие напред.