Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Електрическите самолети усилено си проправят път при ултралеките

След като миналата година захранваният изцяло от слънчева енергия Solar Impulse направи пълна обиколка на земята, а преди седмица самите Airbus представиха своя електрически самолет, сега и малка частна компания, собственост на американеца от Колорадо George Bye, представи напълно функционален електрически ултралек самолет с името Sun Flyer, задвижван от енергията на слънчеви батерии.

Същият George Bye преди няколко години представи разработка на електрическа Cessna 172 Skyhawk, но поради липса на интерес от самата компания Cessna, иноваторът създаде собствена компания със своя съдружник Чарли Джонсън, и новото му творение е вече факт. Компанията планира да представи своя електро-самолет пред световната авиационна общественост на наближаващия авиосъбор в Ошкош, Уисконсин, през идния юли.

Самолетчето е базирано на предишна разработка на самолета PC-Aero (на снимката), с произход Германия, чийто прототип беше захранван от литиеви батерии и слънчеви панели. За разлика от него обаче, Sun Flyer предимно се захранва от слънчева енергия и ще е вече двуместен, а по външния му вид може да се съди, че по-скоро се приближава до категорията на мотопланерите.

В момента обаче новият електрически ултралек се сблъсква с два сериозни проблема. Първият е, че FAA (Федералната Авиационна Администрация на САЩ) засега не разрешава пътници да се возят в електрически самолети на територията на САЩ, което пречи на производителите дори да правят дори демонстрационни полети с потенциални купувачи. Вторият, за съжаление, е цената. Поради засега ограниченото и ниско автоматизирано производство в малката фирма, цената на електрическия ултралек се очертана да бъде близо $200 000.

По информация от flyingmag.com