Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Екип от КБ Антонов установява щетите по Мрия

Представители на украинския производител на самолети КБ Антонов пристигнаха на летище Гостомел в близост до Киев за да направят оценка на щетите на Ан-225.

Да припомним, че уникалният Ан-225 с регистрация UR-82060, наречен Мрия (което на украински означава Мечта) пристигна в началото на февруари на летище Гостомел за рутинна поддръжка, където го завари руското нашествие, започнало на 24 февруари 2022.

За съжаление, още в първите дни на войната хангарът, където беше паркирана Мрия, попадна под обстрел и самолетът претърпя изключително сериозни щети. Макар и досега да не е безспорно доказано дали руска или украинска ракета е засегнала уникалния самолет, вече е ясно, че щетата е била нанесена по време на въздушен бой между руски и украински щурмови хеликоптери в защитата на летището при руско нападение.

Експертите от КБ Антонов успяха едва сега да огледат щетите, тъй като достъпът до летището беше невъзможен до 2 април, когато украинските сили си възвърнаха контрола над района, а руските войски се изтеглиха в източната част на страната.

Въпреки че много снимки от повредената Мрия дълго циркулираха в Интернет и от тях ясно се виждаше, че носът и поне едното полукрило на самолета са практически напълно разрушени, до момента точният размер на щетите остава неизвестен.

Екипът от КБ Антонов, в който участва и главният пилот на Ан-225 Дмитро Антонов, вече е на място за да огледат щетите и да направят предварителен анализ на разходите за евентуален ремонт. Те работят в сътрудничество с украинската отбранителна компания „Укроборонпром“.

Пълните заключения от оценката на щетите все още не са публикувани, но в предварителни изявления на украинската компания „Укроборонпром“ се казва, че цената на ремонта би възлязла на около 3 милиарда долара, а времетраенето на ремонта – поне пет години.

За съжаление обаче, много експерти са на мнение, че ремонтът на Мрия може да се окаже и просто невъзможен.

Да припомним, че Ан-225 Мрия беше построена през 80-те години на миналия век и днес, почти 40 години по-късно, понятието „резервна част“ за този самолет просто не съществува. Това означава, че всяка една част за тази уникална машина трябва да бъде произведена наново, и то вероятно в единична бройка.

Както Антонов, така и ентусиастите на авиацията по целия свят искат да видят Мрия отново в небето, а производителят наскоро призова обществени дарения в подкрепа на възстановяването.

Недовършената Мрия

Недовършената Мрия


И все пак може би по-осъществим вариант би бил да продължи строителството на втория Ан-225, чието изграждане беше започнато, но поради липса на средства така и не беше завършено.

За щастие, доклади сочат, че „втората Мрия“, чието изграждане според КБ Антонов е изпълнено на 70%, е непокътната и вероятно тя е единственият шанс някога да видим шестмоторния исполин Ан-225 отново във въздуха.

Снимки: КБ Антонов