Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Днес за пръв път ракетата носител Falcon 9 изведе в орбита 11 спътника и успешно се приземи вертикално на земята

Днес от космодрума в Кейп Канаверал компанията SpaceX успешно изстреля, а след това и приземи първата степен на своята ракета носетил Falcon 9, като междувременно изведе в орбита и всичките 11 сателита на борда.

Стартът се е състоял тази сутрин в 4:00 българско време (21:00 снощи, местно време) от Комплекс 40 в Кейп Канаверал и ракетата носител е успяла да осъществи историческата си задача – за първи път да приземи обратно първата си степен.

Изведените в ниска околоземна орбита 11 сателита са собственост на компанията Orbcomm, водещ световен доставчик на комуникационни и интернет услуги.

Това в същност е двадесетия старт на проекта Falcon 9, шести само за тази година. Разликата в случая е, че обикновено първата степен от ракетата носител, след изчерпването на горивото и отделянето на втората степен, продължава по балистична траектория и се разбива в океана. В случая за първи път първата степен от ракетата се завърна на земята, извършвайки успешно вертикално кацане, при това разстоянието от мястото на излитане до мястото на кацането е било само 9 километра.

Целият полет можете да проследите във видеото: