Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Двумоторна Cessna се разби поради претоварване … с кокаин


Двумоторна Cessna 402C катастрофира при излитане в Папуа, остров Нова Гвинея, а пристигналите на местопроизшествието полицаи установили, че машината просто не е успяла да излети, защото е била сериозно претоварена с … кокаин.

На борда са намерени над 500 кг. наркотик на стойност около 60 милиона долара.

Пилотът, 51-годишният Дейвид Кътмор, се отървал невредим от инцидента и избягал от местопроизшествието. По-късно обаче сам се предал на властите, вероятно от страх че отмъщението на работодателите му – наркотрафиканти – ще е по-сериозно от годините затвор, които го чакат.

Пилотът, който е австралиец, излетял същия ден от щата Куинсланд в Австралия към остров Нова Гвинея, и въпреки че пилотираната от него Cessa все още не била пълна с наркотик, летял ниско и с изключен транспондер, за да не бъде засечен.

След около 50-минутен полет на височина не повече от 2700 фута (под 1000 метра), той без проблем достигнал острова и кацнал на затревена полоса в близост до град Порт Морсби.

Дотук всичко протекло без засечки, но пристигналите на място местни съучастници били приготвили товар от над 500 кг. наркотик – доста повече от товара, с който този самолет може да излети от късата, тревна полоса.

Опитът за излитане, съвсем естествено, претърпял неуспех, а по-късно разследващите установили, че пилотът още през 1995-та е лежал в затвора за превоз на нелегални товари, но този път за трафик на редки диви птици от Австралия към Нова Зеландия.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Астронавтите на NASA и SpaceX довечера се завръщат на Земята. Какво трябва да знаем?

Virgin Galactic представиха пътническия салон на SpaceShipTwo

Ще освидетелстват чешки пилот, продължил полета си след отказ на двигател

Затвори