Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двумоторна Cessna се разби поради претоварване … с кокаин

Двумоторна Cessna 402C катастрофира при излитане в Папуа, остров Нова Гвинея, а пристигналите на местопроизшествието полицаи установили, че машината просто не е успяла да излети, защото е била сериозно претоварена с … кокаин.

На борда са намерени над 500 кг. наркотик на стойност около 60 милиона долара.

Пилотът, 51-годишният Дейвид Кътмор, се отървал невредим от инцидента и избягал от местопроизшествието. По-късно обаче сам се предал на властите, вероятно от страх че отмъщението на работодателите му – наркотрафиканти – ще е по-сериозно от годините затвор, които го чакат.

Пилотът, който е австралиец, излетял същия ден от щата Куинсланд в Австралия към остров Нова Гвинея, и въпреки че пилотираната от него Cessa все още не била пълна с наркотик, летял ниско и с изключен транспондер, за да не бъде засечен.

След около 50-минутен полет на височина не повече от 2700 фута (под 1000 метра), той без проблем достигнал острова и кацнал на затревена полоса в близост до град Порт Морсби.

Дотук всичко протекло без засечки, но пристигналите на място местни съучастници били приготвили товар от над 500 кг. наркотик – доста повече от товара, с който този самолет може да излети от късата, тревна полоса.

Опитът за излитане, съвсем естествено, претърпял неуспех, а по-късно разследващите установили, че пилотът още през 1995-та е лежал в затвора за превоз на нелегални товари, но този път за трафик на редки диви птици от Австралия към Нова Зеландия.