Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двуместен електрически хеликоптер с 18 носещи винта направи своя първи полет

Вече свикнахме да гледаме управляемите модели на хеликоптери с по няколко носещи винта (обикновено с по четири винта, наречени куадкоптери). Поради изключителната си стабилност и липса на вибрации, те отдавна масово се използват за видео наблюдение и снимки от въздуха.

Е, крайно време беше тази концепция "да прескочи" и към реалните апарати, и точно това се случи на 17 ноември в Германия в спортната зала на Карсруе.

Машината, която направи първия си полет, е двуместна и се "носи" от точно осемнадесет носещи винта, всеки един задвижван от отделен електродвигател. Машината е представител на типа "опционално пилотируеми" апарати, които могат да изпълняват полети както в безпилотен режим, така и с пилот на борда.

Името на този осемнадесет-роторен електрически хеликоптер е Volocopter VC200 и той е способен да превозва двамата човека на борда (или съответното количество товар, в безпилотен режим) с крейсерска скорост от 54 knots (близо 100 км/ч), работния му таван е 6500 фита (около 2100 метра), а акумулаторите му позволяват поне час полет.

"Всички бяхме в пълна еуфория", споделя изпълнителния директор на компанията-производител, Щефан Волф, и продължава: "целият екип бяхме особено впечатлени от перфектната управляемост и пълната липса на вибрации при полета".

Макар че този първи полет беше изпълнен в контролирана среда (спортна зала) и в радиоуправляем режим, очаква се съвсем скоро VC200 да полети и в реални условия и с пилоти на борда.

По информация от flyingmag.com