Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двата двигателя на Dreamliner мистериозно отказаха

Японската авиокомпания ANA (All Nippon Airways) разследва мистериозен случай, в който и двата двигателя неин самолет Boeing 787-8 Dreamliner мистериозно угасват при кацане.

Инцидентът е станал на 17 януари т.г, когато Дриймайнерът в полет NH985 от летище Ханеда в Токио до Осака каца на летището Итами в Осака. Веднага след опирането в пистата, в момента в който пилотите задействат реверсивната тяга, двата двигателя Rolls-Royce Trent 1000 неочаквано угасват.

След като все пак пилотите успяват да спрат машината преди края на пистата, опитите им да запуснат отново двигателите се оказват неуспешни и се налага самолетът със 118 пътници на борда да бъде изтеглен на буксир до терминала. Междувременно, поради останалия неподвижен самолет на пистата, летището било затворено за около 40 минути.

Странното е, че при проведената веднага след това подробна инспекция на машината, техниците не открили никакъв проблем. В момента тече разследване на инцидента и засега причината за двойния отказ на двигателите не е изяснена.