Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Възобновяването на полетите на 737 Max вероятно ще стане едва през юли

Агенция Ройтерс съобщи, че Boeing са изпратили до засегнатите от спирането на 737 Max авиокомпании информация, че „се работи по това одобрението от FAA на софтуерните промени в MCAS да бъде завършено през третата седмица на май, което ще позволи възобновяването на полетите на серията 737 Max до средата на юли.“

Междувременно, от предварителния доклад за катастрофата на етиопския 737 Max от 10 март 2019 стана ясно, че повредата в датчика за ъгъл на атака най-вероятно е била причинена от удар с птица. Установено е, че след излитането външната „перка“ на датчика е била отчупена, вследствие на което разположената вътре в самолета противотежест на сензора го е накарала да се отклони максимално, подавайки към компютъра напълно погрешната информация за ъгъл на атака от близо 70 градуса.

От FAA са съобщили, че имат готовност, и веднага щом промените в софтуера й бъдат предоставени, ще се отнесат към тях с необходимото внимание. Това обаче далеч няма да е последната стъпка към възобновяването на полетите. Освен да изготвят изцяло променена методика за обучение на пилотите, от Boeing ще трябва да убедят и останалите авиационни институции, включително европейската EASA и китайската, че промените в 737 Max вече го правят сигурна и безопасна машина.

Новината за приблизителната дата за връщане в небето на 737 Max принуди авиокомпании като United Airlines отсега да анулират всички полети, планирани за 737 Max до края на юли, а American Airlines направиха същото и чак до средата на август.

Въпреки апокалиптичните прогнози обаче, акциите на Boeing на фондовата борса са спаднали само от $440 до $374 за акция, което далеч не представлява финансова катастрофа за Boeing.