Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вулканът Килауеа вече застрашава и полетите

Вулканът Килауеа, намиращ се на най-големия хавайски остров „Big Island of Hawaii“, започна да изригва още на трети март т.г. и вече принуди повече от 2000 човека да бъдат евакуирани, а най-малко 27 жилищни къщи са напълно изпепелени от стичащата се лава.

През последните дни обаче кратерът на вулкана не само не се успокоява, но и според очевидци, изтичащите от него газове вече реват със силата на излитащ самолет и местните жители очакват наистина катастрофално изригване.

Преди дни до кратера на вулкана бяха открити три нови дълбоки пукнатини, а застиналата новоизтекла лава достига височината на 4-етажна сграда. Изхвърлянето ѝ е съпроводено от излъчването и на вредни газове, както и на типичния за подобен род изригвания вулканичен прах, който може да представлява сериозен проблем и за авиацията в района.

Нека припомним, че прелитането на самолет през облак от вулканичен прах може да предизвика пълно блокиране на двигателите от разтапящите се микроскопични частици вулканична пепел, полепващи по лопатките на двигателните компресори.

На Острова е обявен червен код, а най-засегнатите летища са Международното летище Хило (Hilo International), както и по-малкото, но също натоварено летище Кона. Много редовни полети са отменени.

Според геолозите, активността на вулкана е знак, че той „изпуска напрежението“, но това не означава, че опасността от катастрофално изригване е отминала.