Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Все още не са намерени останките от малайзийския Boeing 777-200. Мистерията около самолета се задълбочава.

След вече над тридневно издирване, все още не са намерени никакви останки от малайзийския Боинг 777-200 с 227 пътници и 12 души екипаж, който изчезна от радарите още на 8 март сутринта южно от Виетнам.

В издирвателната операция са включени десетки кораби, а сега Китай включи и своите околоземни спътници за издирване на самолета, но все така безуспешно.

Намереното петролно петно в района, което се предполагаше, че е от разбилия се самолет, се оказа корабен разлив.

Теориите за евентуално отвличане на самолета бяха също отхвърлени, защото не е възможно такъв голям самолет да убегне от радарите, без придвижването му да бъде засечено.

Още по-странно е, че според техни близки, мобилните телефоните на десетима от пътниците в самолета все още връщали сигнал, че звънят, а това не би било възможно ако, както се предполага, самолетът се е разбил и е потънал в южнокитайско море.

Според авиационни специалисти, изключително малко вероятно е и самолетът да е потънал във водите без да остави следи по повърхността, тъй като Boeing 777 е изграден преимуществено от композити, които са леки и бързо биха изплували на повърхността.

Засега не са засечени и радиосигнали от черните кутии на самолета, които при инцидент автоматично включват предавател, излъчващ тези сигнали в продължение на поне 30 дни.

Издирването продължава и в момента.