Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ВВС на САЩ спряха програмата за избор на турбовитлов изтребител

В комюнике от 3 юли 2018 военновъздушните сили на САЩ (USAF) съобщиха, че втората фаза от програмата за подбор на лек турбовитлов изтребител няма да бъде стартирана. Тази програма беше спряна след катастрофата на Embraer A-29 Super Tucano на 22 юни 2018 близо до базата Холоман в Ню Мексико, при която единият тест пилот загина, а другият успя да се спаси, но с тежки травми.

В момента Бордът за разследване на въздушната безопасност в Щатските ВВС (Air Force Safety Investigation Board) разследва причините за инцидента, а доклад по случая трябва да излезе не по-късно от 30 дни след началото на разследването.

Нека припомним, че както съобщихме по-рано, Пентагонът и USAF стартираха програма за подбор на лек турбовитлов изтребител като по-евтина алтернатива на използваните в момента F-22 и F-35.

Програмата се нарича „Observation and attack experiment“ (OA-X) и разглежда вариантите за ползване на турбовитловите Beechcraft AT-6 Wolverine или Embraer A-29 Super Tucano като щурмови изтребител при така наречените „асиметрични конфликти“, при които целите обикновено са терористични групировки, които не разполагат с високотехнологични средства за противовъздушна защита.

Макар тази програма все още да не е окончателно прекратена, планираните за 19 юли 2018 демонстрационни полети са отменени, а възобновяването на програмата е отложено за неопределено време, съобщава сайта military.com.

Снимка: Embraer