Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вбесена котка принуди пилоти да извършат аварийно кацане

Вбесен пасажер, нахлул в пилотската кабина, принуди пилотите на Boeing 737 да се върнат на летището, от което току-що са били излетели. В случая обаче вбесеният пасажер бил просто уличен котарак.

Полетът на суданската авиокомпания Tarco Airlines от Хартум (Судан) до Доха (Катар) излетял навреме от летището в Хартум. Около половин час след излитането обаче, неособено дружелюбен котарак изникнал изневиделица в пилотската кабина и започнал да буйства.

Насилникът очевидно добре знаел какво прави, защото съвсем целенасочено атакувал със зъби и нокти преди всичко капитана на полета, и всички опити на екипажа да го заловят и усмирят се натъкнали на неуспех.

Както по-късно станало ясно, котакът влязъл и се скрил в пилотската кабина случайно, промъквайки се докато наземни екипи почиствали пътническия салон в един от хангарите. Звукът и вибрациите от бучащите двигатели обаче очевидно уплашили до смърт животинката и тя не издържала повече от 30 минути, преди да се вбеси и да нападне.

След като известно време пилотите опитвали да заловят и усмирят насилника, накрая просто решили да се върнат в Хартум за да може обезумелият пасажер да напусне самолета. Така и направили.

Колкото и странно да звучи, това не е първият случай, в който котка на борда довежда до аварийно кацане.

През 2004 пилотите на белгийски Avro RJ в полет от Брюксел до Виена също били „навестени“ от вбесена котка, която обаче този път била с билет, защото успяла да избяга от специално пригодената си клетка за транспортиране на животни. Когато, 20 минути след излитането, една от стюардесите влязла в кокпита за да поднесе кафе на пилотите, котката използвала момента за да се промъкне.

Нататък сценарият се развива по подобен начин. Подлудялата котка започнала да скача, хапе и драска всички наред в кабината, докато екипажът не решил да се върне в Брюксел и да пусне немирника на свобода.

Може би е време, в някой от чеклистите преди излитане, стандартно да се включи и проверка за наличие на котка на борда … 😉

Снимка и фотомонтаж: Tarco Aviation / Simple Flying