Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вандали от Грийнпийс омазаха с боя Боинг 777 на парижко летище

Протестъри от Грийнпийс са успели днес да се доберат до паркиран Boeing 777 на парижкото летище Шарл де Гол и да покрият със зелена боя голяма част от фюзелажа на самолета.

Засега не е ясно как вандалите са успели да преминат летищните заграждения и системи за сигурност, но те „надлежно“ заснели и публикували в социалните мрежи цялата операция по повреждането на самолета.

В разпространените снимки и видеа ясно се вижда, че „протестиращите“ дори са си носели стълби, с които се покатерили на крилото, и бояджийски валяци с дълги дръжки, за да „размажат“ боята възможно най-добре.

В свое изявление, адресирано до френския транспортен министър Жан-Батист Джебари, протестърите заявяват, че „не са против технологиите и иновациите, но считат че не се прави достатъчно за решаване на проблемите с климатичните промени“, като добавят, че „нито едно от предложените решения, като биогорива, водород и електрическо задвижване, няма да сработи.“

Единствената добра новина тук е, че вандализираният Boeing 777 е бил паркиран на летището от май миналата година, и тъй като е бил „консервиран“ за по-дълго съхранение, критичните компоненти, като пито сондите, статичните портове и останалите датчици по фюзелажа, са били предварително надлежно покрити и вероятно са останали защитени от боята.

Според Air France – собственици на засегнатата машина, засега е сигурно само, че самолетът ще се нуждае от цялостно пребоядисване. Какви други щети са нанесени от вандалите, тепърва ще бъде изяснявано, и Air France възнамерява да потърси правата си в съда.

Илюстрации: Facebook / Twitter