Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Британска компания е на път да създаде батерия, използваема в „голямата“ авиацияКакто е известно, енергийна плътност, която осигуряват днешните акумулаторни батерии, позволява приложението им в ултралеките и леките самолети, но когато нещата опрат до „голямата“ комерсиална (пътническа и карго) авиация, те се оказват неприложими.

Това обаче вероятно е на път да се промени. Британска фирма е разработила нова технология, която предлага енергийна плътност, която е приблизително два пъти по-висока от тази при литиево-йонните батерии, които засега държаха „палмата на първенството“ по енергийна плътност.

Става дума за новите литиево-серни (Li-S) батерии на британската стартъп компания Oxis Energy, разработени в сътрудничество с американската компания Bye Aerospace. Да припомним, че на Bye Aerospace принадлежи разработката на електрическият самолет Sun Flyer 2, който вече направи първия си полет, но засега задвижван от класически литиево-йонни батерии.

Създадените от Oxis Energy литиево-серни клетки притежават енергийна плътност от 400 Wh/kg (ват часа на килограм), като се очаква да достигнат до 500 Wh/kg. За сравнение, в момента дори и най-ефективните литиево-йонни клетки рядко надминават плътност от 250 Wh/kg.

За съжаление обаче не е изключено да се окаже, че високата енергийна плътност няма да е достатъчна за да пробие път на тези нови батерии в „голямата“ авиация. Проблемът е в това, че литиево-серните батерии имат „живот“ от само 200 цикъла на зареждане и разреждане, което драстично намалява козовете им, в сравнение с броя цикли при литиево-йонните батерии, който обикновено се изчислява в хиляди.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!Повече в Новини
Парчета от двигател на Boeing 787 се посипаха над италианско градче

Boeing 737 едва не катастрофира при излитане на летище Домодедово

Намериха тялото на британската студентка, която скочи от самолет

Затвори