Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Британска компания е на път да създаде батерия, използваема в „голямата“ авиация

Както е известно, енергийна плътност, която осигуряват днешните акумулаторни батерии, позволява приложението им в ултралеките и леките самолети, но когато нещата опрат до „голямата“ комерсиална (пътническа и карго) авиация, те се оказват неприложими.

Това обаче вероятно е на път да се промени. Британска фирма е разработила нова технология, която предлага енергийна плътност, която е приблизително два пъти по-висока от тази при литиево-йонните батерии, които засега държаха „палмата на първенството“ по енергийна плътност.

Става дума за новите литиево-серни (Li-S) батерии на британската стартъп компания Oxis Energy, разработени в сътрудничество с американската компания Bye Aerospace. Да припомним, че на Bye Aerospace принадлежи разработката на електрическият самолет Sun Flyer 2, който вече направи първия си полет, но засега задвижван от класически литиево-йонни батерии.

Създадените от Oxis Energy литиево-серни клетки притежават енергийна плътност от 400 Wh/kg (ват часа на килограм), като се очаква да достигнат до 500 Wh/kg. За сравнение, в момента дори и най-ефективните литиево-йонни клетки рядко надминават плътност от 250 Wh/kg.

За съжаление обаче не е изключено да се окаже, че високата енергийна плътност няма да е достатъчна за да пробие път на тези нови батерии в „голямата“ авиация. Проблемът е в това, че литиево-серните батерии имат „живот“ от само 200 цикъла на зареждане и разреждане, което драстично намалява козовете им, в сравнение с броя цикли при литиево-йонните батерии, който обикновено се изчислява в хиляди.