Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг 737 излезе от пистата при кацане във Флорида

Рано тази сутрин чартърен Boeing 737-800 в полет от базата на САЩ в Гуантанамо бей, Куба, до военноморската база на САЩ в Джаксънвил, Флорида, излезе от пистата и падна в близката река, след трудно кацане при тежки метеорологични условия.

Самолетът е собственост на авиокомпания Miami Air International и на борда му са се намирали 136 пътника и седемчленен екипаж. От инцидента няма жертви, а 21 човека са били откарани в болница с различни наранявания, но без опасност за живота.

Точните причини за инцидента още не са изцяло изяснени, но се предполага че става дума за натрупване на лоши метеорологични условия и пилотска грешка.

Самолетът е кацал в условия на проливен дъжд и намалена видимост, а свидетели от пътниците твърдят, че машината грубо е опряла в пистата, след което е отскочила отново във въздуха. Подобно поведение на машината обикновено се наблюдава при кацане с по-висока скорост което, в условията и на наводнена писта, вероятно съществено е намалило възможността на пилотите да спрат преди края й.

Заслуга за щастливата развръзка, без тежко пострадали, са имали и летищните власти, чиито спасителни екипи са пристигнали на мястото на инцидента мигновено, и за броени минути са евакуирали всички пътници и екипажа.