Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Безпилотен самолет се разби в американски ракетоносец

Вследствие на повреда в системите за управление, в събота край бреговете на Калифорния американски безпилотен самолет е излязъл от контрол и се е разбил в ракетоносеца Ченслървил (USS Chancellorsville – CG62).

Инцидентът е причинил сериозни материални щети, а двама матроси на борда са с леки обгаряния от последвалия пожар. Ракетоносецът в момента е поел курс към военноморската база в Сан Диего, където ще бъдат точно установени щетите и съдът ще бъде ремонтиран.

Това е вторият инцидент с безпилотен самолет само за една седмица, след като миналия вторник друг безпилотен самолет излезе от контрол и се разби в езерото Онтарио, което причини спирането на всякакви полети с безпилотни машини в региона на Ню Йорк.

Зачестилите инциденти с безпилотни машини накараха активистите против този тип летателни апарати да се активизират и да поискат от Правителството на САЩ да спре полетите им на американска територия. Засега обаче не само че няма перспективи такова решение да бъде взето, но и Федералната Авиационна Администрация (FAA) е приела план за разширяваше използването на безпилотни самолети в американското въздушно пространство до 2015.

По информация от RT.com