Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

А380 го грози преждевременно оттегляне, и други COVID-19 новини от авиацията

За никого вече не е тайна, че разпространението на коронавируса COVID-19 и мерките, свързани с ограничаване на неговото разпространение, ще имат повече от сериозни последици за авиационната индустрия. Ето някои от новините в тази връзка:

Полският национален превозвач, авиокомпанията LOT, съобщи че считано от днес, 15 март 2020, след съответно решение на полското правителство, за най-малко десетдневен срок прекратява всички свои полети от и към Полша и Унгария. Така, LOT се превърна в първата голяма авиокомпания, която не просто намали своите полети, но изцяло ги прекрати във връзка с кризата около COVID-19.

Вчера седем полета на нискотарифната авиокомпания Jet2 от различни градове във Великобритания към испанските курортни градове Аликанте и Малага, се върнаха обратно на летищата, от които бяха излетели. Причината: обявеното от испанското правителство извънредно положение, свързано с ограничаване разпространението на Коронавируса.

Засега не е известно защо тези машини изобщо са излетели, предвид факта, че извънредното положение в Испания беше обявено още на 13 март. В момента Испания е втората най-засегната от COVID-19 европейска страна, след Италия.

Все по-често по летищата се забелязват вече придобиващите популярност „призрачни самолети“, изпълняващи полети почти или напълно без пътници. Причината – авиокомпаниите, или поне тези, които могат да си го позволят, предпочитат да извършват „празни“ полети, пред това за загубят слотовете си за кацане в ключовите летища. Тези, които имат късмет, опитват да уплътняват някак тези полети поне с превоз на карго.

В тази връзка Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) официално съобщи, че слотовете за излитане и кацане в ключовите летища на САЩ ще бъдат отнемани, ако съответните авиокомпании не осигурят поне 80% използваемост на тези слотове.

Що се отнася до авиационния парк, вероятно гигантът Airbus A380 ще бъде големият губещ.

Както е известно, основният проблем на тази прекрасна, но и огромна машина е, че тя трудно се запълва с пътници. Съвсем очевидно, сега нещата стават още по-сложни. Най-големият оператор на A380 – авиокомпанията Emirates – заяви че спира от полети поне 20 от своите A380 и планира да ги замести с по-малки машини. „Злите езици“ говорят, че твърде вероятно това ще доведе до преждевременното оттегляне на огромната птица от търговска експлоатация.

Както е известно, още през февруари 2019 Airbus съобщиха, че спират производството на А380, но тогава се предполагаше, че произведените и летящи вече гиганти ще бъдат експлоатирани до края на ресурса им, което сега вече е под въпрос.