Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Арестуваха заподозрян за кражбата от руския свръхсекретен Ил-80

На 4 декември миналата година информационните агенции разпространиха информацията, че в Таганрог, от руския свръхсекретен летящ команден център Ил-80 са били откраднати части и комуникационно оборудване на стойност над 1 милион рубли (около 14 000 долара).

Да припомним, че Ил-80, специално изградена за въоръжените сили на Русия модификация на Ил-86, е свръхсекретен самолет, предназначен да бъде ползван като летящ координационен и команден център на руските въоръжени сили, в случай на световен ядрен конфликт.

Тогава беше съобщено, че откраднатото оборудване е съдържало и с години държани в тайна радиочестоти в ултра нискочестотния спектър, използвани за комуникация с руските ядрени подводници. За кражбата официално съобщи и лично Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин.

Тогава беше изказано и предположението, че кражбата е извършена от вътрешен човек, защото нуждаещото се от сложен демонтаж и тежащото няколкостотин килограма откраднато оборудване е нямало как да бъде отмъкнато от „случайни“ крадци.

Тези подозрения се оказаха основателни, защото на 19 януари 2021 беше съобщено за ареста на работник от поддръжката, който е заподозрян за кражбата.

Предвид секретнотта както на самата машина, така и на разследването на кражбата, самоличността на заподозрения не се съобщава, както не се съобщава дали той е имал съучастници, нито дали откраднатото оборудване е било открито и върнато.

Единствено известно е, че заподозреният е бил арестуван и „настанен“ в затвора в Таганрог, където ще продължат разпитите му, в очакване на съдебния процес.