Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ан-26 катастрофира в Русия. Шестчленният екипаж загина.

Никой не е оцелял от шестте човека, намирали се на борда на Ан-26, изчезнал вчера (22 септември 2021) от радарите близо до град Хабаровск в далечния изток на Русия, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Самолетът (на снимката най-горе), който е бил собственост на компания, наречена „Летные проверки и системы“ (Летателни инспекции и системи), изчезна от радарите снощи по време на полет за проверка на летищното комуникационно оборудване в Хабаровск. Връзката е прекъснала, когато самолетът е бил на височина от 600 метра над терена, на 38 километра от летището Хабаровск-Центральный.

След като по неясни засега причини комуникацията със самолета прекъсва и той изчезва от радарите, останките от него са били локализирани от хеликоптер Ми-8 и спасителните екипи са се придвижили до мястото рано днес, 23 септември 2021.

Придвижването на спасителите е било силно затруднено както от тъмната част на деня вчера, така и от лошото време и силно пресечения планински терен, в който е станала катастрофата. По предварителни данни, няма оцелели, е заявил източник от спасителните екипи, като е добавил, че най-голямото парче от намерените останки е било с размери не повече от метър.

По всяка вероятност самолетът се е разбил с пълна скорост в планински склон, което би обяснило дребните късове, на които се е раздробила машината, е пояснил член от спасителните екипи.

На борда на самолета е била инсталирана въздушна лаборатория за проверка на наземните средства за комуникация и радиолокационното оборудване, а самолетът е проверявал изправността на тези системи за летището в Хабаровск.

Ан-26 е двумоторен турбовитлов товарен самолет, разработен КБ Антонов на базата на известният пътнически Ан-24. Катастрофа със същия тип самолет се случи през юли т.г. в Камчатка. Основна версия за причините за катастрофата тогава беше грешка на екипажа, и се предполага, че пилотска грешка е станала причина и за тази.

В ход е разследване, което трябва да изясни причините за трагичния инцидент.