Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Американска компания планира разработката на свръхзвуков лайнер, по-бърз и по-евтин от Конкорд

Стартираща компания от щата Колорадо планира да построи пътнически самолет, който ще лети със скорост MACH 2.2.

Както компанията, така и самата машина ще носят неособено екологичното име "Boom", което очевидно напомня, че новата свързвукова машина няма как да заобиколи оглушителният звук, който придружава всяко преминаване на звуковата бариера и което в същност е основният проблем, който пречеше на Конкорд да лети със свръхзвукови скорости над сушата и практически всичките му маршрути бяха над океана.

Според ръководството на компанията, новата машина, освен че ще лети по-бързо от Конкорд (MACH 2.2 срещу MACH 2.0 при Конкорд), ще бъде и ценово по-достъпна за пасажерите.

Докато един билет от Париж до Ню Йорд с Конкорд струваше над 10 000 долара, вероятно същият билет с новата машина няма да струва повече от $5000. Предвид факта, че разходът на гориво при тези високи скорости е огромен, подобно намаляване на цената с 50% се окачествява като постижение.

Очевидно голямото предимство на новата машина, сравнена с Конкорд, е развитието на материалите и технологиите в сравнение с времената, в които беше конструиран Конкорд.

Новата машина ще бъде почти изцяло изградена от въглеродни композити, а в двигателите ще намерят място всички достижения на технологиите към момента.

Както може да се очаква, зад подобен дързък проект стои не кой да е, а Ричард Брансън и компанията му Virgin Galactic. В същност, макар и формално Ричард Брансън да не участва в управлението на компанията, неговата фирма Virgin Galactic не само е поръчала първите десет самолета на фирмата с поръчка на стойност от 2 милиарда долара, но и ще предостави за старта на разработката цялото свое ноу-хау в областта на свръхзвуковите скорости.

Друга, неназована засега европейска компания, е направила пък поръчка на стойност 3 милиарда долара за следващите 15 машини.

Засега е рано да се каже кога ще бъде готов първия прототип на Boom, но инвестицията от 5 милиарда долага може да говори единствено за изключително сериозни и амбициозни планове. В екипа на компанията са привлечени опитни специалисти от концерните Боинг и Локхийд, както и експерти от NASA, сред които астронавтът Марк Кели.