Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Американец опитва да прелети Атлантика с хелиеви балони

Макар да звучи налудничаво, а снимката с балоните да прилича по-скоро на детско забавление, американският пилот Джонатан Трап взема полета си над Атлантика съвсем насериозно.

Джонатан Трап (Jonathan Trappe) в същност отдавна се специализира в полетите с клъстер от напълнени с хелий балони. Неотдавна световните медии разпространиха видеозапис с полет на Трап, който летеше "на борда" на цяла къща, носена от хелиеви балони. Той стана и първият човек, прелетял Ламанша с хелиеви балони.

Рано сутринта този четвъртък, 12 септември, Джонатан Трап излетя от Карибу, щата Мейн, на борда на спасителна лодка, носена от 370 хелиеви балона, за дълъг над 4000 километра полет, с който пилотът вероятно ще стане първият човек, прелетял Атлантика с хелиеви балони.

Според самият Джонатан, той е напълно наясно, че ветровете са единствените, които могат да му помогнат да осъществи плановете си, но те са също и тези, които могат да го убият. Пилотът е базирал разчетите си на прецизни метеорологични сондажи и прогнози, на които разчиташе и Феликс Баумгартнер при скока си от стратосферата. Разликата е, че при полета на Трап много по-важни ще бъдат не сондажите, а прогнозите, които по принцип са много по-ненадеждни.

Пилотът е планирал полета си цели две години и е чакал с месеци подходящите за полета прогнози, като плановете са той да се издигне на височина от 25 000 фита (7 600 метра), където би трябвало да го "чакат" ветровете с подходяща сила и посока, които да го пренесат до бреговете на Британските острови.

Както писахме по-горе, вместо в гондола, Джонатан Трап лети в спасителна лодка, която се предполага че ще му бъде от полза в случай че се наложи да се приводни някъде в океана. Можете да следите полета през няколко тракера на неговия сайт http://clusterballoon.com/